phone 721 078 599
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Energetické štítky a financování bydlení

Vydané 17. 8. 2024

Průkaz energetické náročnosti budovy, zkráceně PENB, se v českém prostředí uchytil pod označením energetický štítek. Výsledek PENB, ať už u bytu nebo domu, bude mít v následujících letech čím dál větší dopad na cenu nemovitosti, případně možnosti financování její akvizice nebo rekonstrukce.

Klíčové informace po ruce

Smyslem vzniku PENB je poskytnout ucelený pohled na celou energetickou náročnost nemovitosti. Díky tomu lze získat představu jak bude přibližně finančně náročný provoz dané nemovitosti. Spotřeba elektrické energie je tedy jen jednou z dílčích částí průkazu.

Kromě ní se posuzují také náklady na vytápění, na ohřev teplé vody, na osvětlení, na chlazení či větrání. Všechny tyto dodané energie se pak vydělí celkovou podlahovou plochou nemovitosti a výsledkem je roční měrná spotřeba energie na metr čtvereční (kWh/m² za 1 rok). Do výpočtu nejsou zahrnuty jednotlivé spotřebiče a jejich spotřeba.

Existuje sedm tříd energetické náročnosti, jež jsou označeny písmeny abecedy dle následujícího klíče:

A – mimořádně úsporná (≤ 50 [43] kWh/m²)

B – velmi úsporná (≤ 97 [82] kWh/m²)

C – úsporná (≤ 142 [120] kWh/m²)

D – méně úsporná (≤ 191 [162] kWh/m²)

E – nehospodárná (≤ 246 [205] kWh/m²)

F – velmi nehospodárná (≤ 286 [245] kWh/m²)

G – mimořádně nehospodárná (> 286 [245] kWh/m²).

Kromě těchto informací PENB dále obsahuje údaje jako stáří nemovitosti, palivo a zdroj tepla pro vytápění a ohřev vody, údaje o plášti budovy včetně střechy, oken či vstupních dveří. Zejména u starších nemovitostí pak budou zajímavé informace o jejich nedostatcích, například o chybějícím zateplení některé ze stěn nemovitosti apod.

Zdroj: www.csas.cz

Podoba a informace uvedené v PENB jsou dané zákonem. Podobně je to i s výčtem situací, kdy je PENB nutné použít. Jedná se o výstavbu, kdy nejnižší přípustná hodnota u novostavby je B. Dále je to při rekonstrukci, a to za předpokladu změny alespoň 25 % celkové plochy či obalu nemovitosti. Povinnost vyhotovit PENB se týká také prodeje či pronájmu, přestože zde reálná aplikace zatím poměrně pokulhává. Naopak výjimku mají budovy s plochou do 50 m2, starší či rekreační budovy s reálnou roční spotřebou na úrovni do 25 % předpokládané spotřeby a kulturní a církevní památky.

PENB zařídí u novostaveb zpravidla developer, jinak lze využít služeb licencovaných specialistů. Jejich seznam včetně konkrétní licence lze nalézt zde: https://www.mpo-enex.cz/experti/ Platnost průkazu je 10 let a jeho cena se pohybuje v závislosti na stavu průvodní stavební dokumentace a nemovitosti samotné, nejčastěji však v jednotkách tisíc korun.

Aplikace pomalá, trend je však daný

Zajímavostí jsou reálná data z praxe, které sbírají od roku 2023 bankovní instituce. Doložený PENB byl pouze u 23 % objemu nově poskytnutých úvěrů, v celkovém hypotečním portfoliu bank šlo jen o 6 %. V průběhu letošního roku se čísla mírně zlepšují, když PENB byl doložen na konci druhé čtvrtletí u takřka 36 % nového objemu úvěrů na bydlení. Skoková změna pak nastane ve chvíli vzniku ucelené veřejné databáze PENB. Zde je však reálné datum spuštění zatím v nedohlednu.

 

Autor: Vojtěch Hebnar